De mogelijkheden van 3D printen

Volgens mij hebben wij allemaal wel eens gehoord van 3D printen; een productietechniek waarbij een spuitmond warm plastic omzet tot een visueel product. Maar 3D printen is alleen maar voor prototypes toch? En niet te spreken over de kwaliteit, doordat de printlijnen  zichtbaar zijn wat ten koste gaat van het uiterlijk van het product! Dit zijn de standaard uitspraken die je tegenwoordig hoort over de toepassingen van 3D printen. 3D printen kan je door verschillende lenzen bekijken, of je nu een ontwerper, hobbyist of  constructeur bent. Dit artikel is gefocust op wanneer jij als ontwerper een keuze dient te maken uit talloze productietechnieken, en waarom 3D printen een toegevoegde waarde voor jou kan zijn.

Ontwerpvrijheid


Eén van de mooiste aspecten van 3D printen is de ontwerpvrijheid. Maar wat houdt dat eigenlijk precies in? 3D printen is een additief proces, dat ten opzichte van een subtractief proces materiaal toevoegt in plaats van weghaalt. Denk hierbij aan het freesproces waar materiaal wordt verspaand tot het uiteindelijke product overblijft. Doordat er materiaal wordt toegevoegd, ontstaat er ontwerpvrijheid waarmee de meest complexe vormen gecreëerd kunnen worden.  Dit brengt als voordeel met zich mee dat samenstellingen uit minder onderdelen kunnen bestaan, waardoor bevestigingsartikelen en assemblagetijd gereduceerd wordt. 

Sommige onderdelen kunnen dusdanig complex zijn dat je uitwijkt naar het gietproces. Bij het gietproces is een grote afname gewenst om de kosten zo laag mogelijk te houden. Dit komt mede door de hoge kosten voor het maken van een mal en deze dient het liefst zo vaak mogelijk gebruikt te worden. Daarbij komen we bij het volgende voordeel van 3D printen: serieproductie.

Serieproductie

Serieproductie is een kleine oplage, denk hiervoor aan aantallen van ongeveer <250 stuks. Uiteraard is het aan jezelf om verschillende aanvragen te doen om te bekijken welke productiemethode het gunstigst is op het gebied van kosten, daarmee te zeggen dat 250 stuks slechts een indicatie is. Voor de beeldvorming: een oplage van 10 stuks is al snel vele maler  goedkoper om te 3D printen dan spuitgieten. 

Als het dus om complexiteit van een onderdeel gaat is 3D printen zeer geschikt voor seriefabricatie. Dit betekent dat voorraden in het magazijn minimaal gehouden kunnen worden omdat het mogelijk is om kleine aantallen te bestellen zonder jezelf op hoge kosten te jagen. Het leveren van 3D geprinte producten , afhankelijk van de grootte van het onderdeel, kan snel opgeschaald worden.  Er hoeft namelijk geen speciaal gereedschap gemaakt te worden om bijvoorbeeld een mal te produceren. 

Prototyping

Iets ontwerpen maar toch niet helemaal zeker zijn of het product naar verwachting zal werken. De klant zou graag een prototype willen zien, mogelijk op schaalmodel. Waarschijnlijk ben je wel eens tegen deze onzekerheden aangelopen, maar hoe zou dit op een betaalbare wijze opgelost kunnen worden? Je raad het vast al, door 3D printen. Prototypes kunnen net zo lang geoptimaliseerd worden tot er een werkend product op tafel ligt, doordat er veel variatie mogelijk is in materialen en kwaliteit. Wilt het oog liever ook wat? Dan is dit op een betaalbare wijze mogelijk. 
 

Kortom, er bieden zich veel kansen op het gebied van 3D printen. Het is aan jezelf om inzicht te krijgen hoe dit toegepast zou kunnen worden binnen het productontwerp. Uiteraard dient dit door ervaring geleerd te worden. Begrijp dat je in dit proces er niet alleen voor staat. Wij denken graag mee en geven graag advies over toepassingsmogelijkheden en materiaalkeuze. Neem hier contact met ons op, wij helpen u graag verder. 

 
Scroll naar top