Schuifdeur geleider

Klant

Metaalbedrijf Spilleman

Doel

Een herontwerp van een geleider maken om productie/plaatsing van schuifdeuren te vereenvoudigen
Één van de specialiteiten van Metaalbedrijf Spilleman zijn de op maat gemaakte schuifdeuren (puien) voor binnen gebruik. Deze worden boven de deuropening gemonteerd op rails en aan onderzijde in lijn gehouden met geleiders. De geleiders lopen daarmee door een gefreesde opening langs de gehele lengte van de schuifpui. Dit betekent dat deze opening van tevoren gemaakt moet worden, door materiaal van de pui te verspanen; Een arbeidsintensieve en materiaal verspillende methode, waar de opdrachtgever een oplossing voor wil zien.

Eenvoud

De tweede foto toont bovenaan de geleider die in de eerder besproken situatie toegepast wordt. Het betreft een gestandaardiseerd ontwerp, geproduceerd door middel van spuitgieten. Vanwege de extra nodige handelingen voor montage, en de daarbij komende kosten, is AM Workbench gevraagd om een alternatief hiervoor te produceren. Het onderste deel van de tweede foto geeft vervolgens het resultaat weer; een herzien ontwerp van de geleider, geoptimaliseerd voor onze FDM 3D printers en vervaardigd uit één van ons meest slijtarme materialen: TPU-58D. Dit ontwerp wordt om de buitenranden van de schuifpui gemonteerd, waardoor de – voorheen bijkomende – handelingen niet meer nodig zijn. Het prototype voor dit ontwerp is direct in de situatie toegepast om prestaties te testen. Inmiddels worden deze geleiders op alle schuifpuien toegepast, waarbij de opdrachtgever ons kan benaderen voor een voorraad gestuurde productie van de onderdelen.

Materiaalkeuze

TPU-58D is een flexibel materiaal van Thermoplastisch Poly-Urethaan, een taai materiaal dat goed bestand is tegen schokken/trilling en een slijtarm oppervlak voor veelvuldig gebruik. Door dit slijtarme oppervlak blijft ook wrijving over de coating van de schuifpui ook beperkt, waardoor deze langer mee gaat. Ter conclusie bespaart Metaalbedrijf Spilleman dankzij dit nieuwe ontwerp tijd, en dus kosten, vergeleken met het originele ontwerp! Bent u ook benieuwd of 3D printen geschikt is voor uw ontwerp, of heeft ons materiaal TPU-58D uw interesse gewekt? Neem contact met ons op, dan helpen wij u graag verder.
AMW-PF_Spilleman-Foto2
Scroll naar top